Nepál-India 2013

Friss topikok

  • msebalogh99: nagyon bonyolult felvenni! (2011.12.19. 18:57) Közkívánatra
  • hegyifarkas2: @msebalogh99: Szeretnénk egy száris képet is Rólad! Bea Gyuri (2011.11.27. 14:02) Videók
  • msebalogh99: @hegyifarkas2: Doki, ne haragudj, annyira kretén vagyok. Véleltenül kimoderáltam a kommentedet a v... (2011.11.22. 17:37) Raxaul-Delhi
  • S.Z.I.: Sziasztok! Előre is elnézést az off kérdésért. Arról lenne szó, hogy épp Indiáról és az ottani eg... (2011.11.07. 10:58) Jó és rossz dolgok
  • baphomet: @msebalogh99: No meg arról nem is beszélve, hogy ha az ember azt hallja, hogy OK, Ok, hogy távoli ... (2011.11.06. 12:43) Fotók a vasúti sínek melletti negyedből (nov. 1.)

Túl az út felén

msebalogh99 2013.11.17. 16:29

Eltelt néhány nap, már az út felén is túl vagyunk. Az utóbbi napokban több időm jutott a nőgyógyászati teendőkön kívüli dolgokra. Kimentünk pl. egy úgynevezett community projektre, ahol azt mutatták be, hogy a Duncan Kórház ott mivel is foglalkozik. Erről volt szó Palkó két évvel ezelőtti filmjében is, most végre én is láthattam személyesen is. Több női csoportot (women’s group) is meglátogattunk. A Duncan Kórház szerepe itt az, hogy a nőket összehozza és megmutatja nekik, hogy mint egy közösség, képesek a takarékoskodásra és befektetésre. Ez végső soron annyit jelent, hogy a nők bizonyos időközönként találkoznak, és havonta befizetnek fejenként 50 rúpiát, ami kb. 150 Ft-nak felel meg. Amikor kellő összeg összegyűlik, akkor pedig megbeszélik, hogy mibe fektetik be, bivalyt vegyenek vagy pl. varrógépet. A Duncannak fontos szerepe volt abban, hogy segített nekik bankszámlát nyitni és hogy segített a kormány által finanszírozott segélyek elérésében. Egy családnak egy bivaly, ami kb. 28000 rúpia, azaz kb. 100 ezer forint, elérhetetlen lett volna, de mióta egy több tagból álló csoportként funkcionálnak, több családnak is van bivalya, ami ételt és megélhetést jelent nekik. További probléma a nők kiházasítása, amibe egy család akár tönkre is tud menni, ebben is segítenek ezek a csoportok. A közösségben olyan tagok is vannak, akik egyébként hátrányos helyzetűek, pl. özvegyek, akiknek egyébként semmilyen bevételi forrásuk nem lenne, ha a férjük meghalt. Egy másik helyen a felnőtt nők oktatásával foglalkoztak. Egy harmadikon pedig serdülőkorú lányokat tanítottak varrni. Amennyiben a családjuk tud venni nekik egy varrógépet, ami 6000 rúpia, azaz kb. 20000 Ft, akkor ezzel itt megélhetést tudnak teremteni maguknak.

Néhány napra idelátogatott Dr. Cameron az USA-ból, vele tegnap este beszélgettünk a vacsoraasztalnál. 14 évig dolgozott Ghánában. Részletesen elmesélte, hogy mi vitte oda. Mikor megkérdezte, hogy nekünk mi a történetünk, mondtam, hogy nekünk nincs ilyen történetünk, mint neki, de talán majd még lesz.

Nepálban november 19-én választások vannak, illetve valamilyen muszlim ünnep is van, ami miatt viszonylag nyugalmasabb a kórház. Van egy terhes nő az intenzív osztályon, 28 hetes, lélegeztetve. Vagy súlyos agyhártya-agyvelő gyulladása van, vagy súlyos agyi tuberkulózisa. Mikor behozták, majdnem halott volt, de sikerült stabilizálni. Meg voltam győződve róla, hogy elhalt a terhessége, de nem, a baba él, majd meglátjuk mi lesz vele.

Címkék: Címkék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://basecamp.blog.hu/api/trackback/id/tr715639284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása