Nepál-India 2013

Friss topikok

  • msebalogh99: nagyon bonyolult felvenni! (2011.12.19. 18:57) Közkívánatra
  • hegyifarkas2: @msebalogh99: Szeretnénk egy száris képet is Rólad! Bea Gyuri (2011.11.27. 14:02) Videók
  • msebalogh99: @hegyifarkas2: Doki, ne haragudj, annyira kretén vagyok. Véleltenül kimoderáltam a kommentedet a v... (2011.11.22. 17:37) Raxaul-Delhi
  • S.Z.I.: Sziasztok! Előre is elnézést az off kérdésért. Arról lenne szó, hogy épp Indiáról és az ottani eg... (2011.11.07. 10:58) Jó és rossz dolgok
  • baphomet: @msebalogh99: No meg arról nem is beszélve, hogy ha az ember azt hallja, hogy OK, Ok, hogy távoli ... (2011.11.06. 12:43) Fotók a vasúti sínek melletti negyedből (nov. 1.)

Betegségek

msebalogh99 2011.11.07. 17:27

Érdekes, hogy ezen a helyen milyen más az orvosi vizsgálat. Nyilván azért, mert limitáltak a műszerek, a betegek pedig nagyon elhanyagoltak. A fizikális vizsgálat és a kórtörténet rendkívül fontos. Persze otthon is az, de mégis máshogy. Mondok egy-két példát. Otthon csak belenézek a terhességi könyvbe, és megmondom, hogy a terhesség hányadik heténél tart a kismama. Itt viszont előveszem a Leopold-féle fogásokat és megsaccolom a méh méretét, megállapítom a magzat fekvését. Persze, itt is megkérdezik az utolsó vérzés időpontját, de ezt sokszor klinikailag korrigálni kell. Ezt a helyzetet természetesen tovább bonyolítja az ikerterhesség, ha valakinek nem kellő ütemben fejlődik a terhessége, és még sorolhatnám. A legutóbbi ügyeletem alatt behoztak valakit, aki görcsölt. Már a nővérek is azzal hívtak fel, hogy eklampsziás. Sárgasága volt, ami kialakulhat az eklampszia következtében is. (Nem biztos, hogy észrevettem volna, hogy a beteg sárga, ha a helyi viszonyokhoz szokott nővér erre nem figyelmeztet.) Aztán jött Roopa. Észrevette, hogy kiütése van a betegnek, még a bárányhimlőre is gondoltunk. És kiszúrta, hogy néhány napig lázas volt. Szóval mondta, hogy szerinte kivételesen a terhes nem eklampszia miatt görcsöl, hanem valami belgyógyászati oka van. Aztán jött a belgyógyász, aki olyan dolgokat talál ki a fonendoszkópjával, hogy nekem mindig az állam leesik, és ma reggel mondta, hogy valószínűleg rikettszia fertőzése van. Ez egy kullancs által terjesztett betegség és utoljára az egyetem harmadik évében, mikrobiológia előadáson hallottam róla.

A következő eset: A minap behoztak egy vérző nőt. Azt hittük, hogy nőgyógyászati beteg. Aztán egy fiatal orvos, aki hozzá van szokva az itteni beteganyaghoz, felhívta a figyelmemet arra, hogy sárga, és klasszikus májbetegségre jellemző tremorja van. Szóval kiderült, hogy májelégtelen (az összes klasszikus tünettel), véralvadási zavarral és ezért vérzik. Nekem pedig megint leesett az állam.

Elég sok beteg van az intenzíven Dengue-lázzal. Kenem is magam rendesen szúnyogriasztóval és mondom a Palkónak, hogy ő is kenje magát, nem tűnik egy főnyereménynek ez a betegség. Nem az első, hanem a 2. fertőzés a kritikus, ennek immunológiai okai vannak, ahogy magyarázták. Ezzel együtt az orvosok nagy része több éve van itt, és még senki nem kapott közülük Dengue-lázat, legalábbis senki nem szorult kezelésre emiatt. Az első fertőzés sokszor enyhe tünetekkel jár, ilyenkor az ember nem is tudja, hogy Dengue-láza van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://basecamp.blog.hu/api/trackback/id/tr783361439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása